Kapitel 6. –  Övningar

Så ger du kortsvar!

Öva: Skriv inte på rätt plats!

Nutid och dåtid

Lyssna på diktamen och öva att skriva det du hör!

Läs texten, svara på frågorna: På akuten

Irina Jegorova känner sig förkyld. Hon har ont i halsen, hon hostar mycket och hon fryser. Hon tror inte att hon kan arbeta i växthuset idag. Hon ringer till hälsocentralen. Där säger de att hon kan komma till akuten. Tom Gröndahl är läkare där idag. Irina tar bilen och åker till hälsocentralen. Först väntar hon en stund och sedan får hon komma in.

Gröndahl: Hej, varsågod och sitt. Hur är det här då?

Irina: Hej. Jag har ont i halsen och jag tror att jag har feber.

Gröndahl: Jasså. Får jag titta i halsen? (Irina gapar och läkaren tittar i halsen och känner med handen utanpå).

Irina: Aj det gör ont!

Gröndahl: Mm… jo du är svullen och lite vit i halsen. Det kan hända att du har streptokocker. Vi ska ta ett svalgprov och skicka till laboratoriet. Svaret kommer i morgon, så du kan ringa mellan klockan 13 och 13.30 till det här numret (ger Irina en papperslapp). Har du haft ont länge?

Irina: Några dagar, men i natt kunde jag inte sova. Jag kan inte äta något och så fryser jag och svettas hela tiden.

Gröndahl: Jag ska mäta feber på dig. (sticker en febertermometern under Irinas arm och hon håller den där tills den piper) Jo, du har feber, 38 grader. Jag ska lyssna på lungorna också. (Gröndahl lyssnar) Kan du hosta? (Irina hostar) Tack, det är bra. Du ska få ett recept på hostmedicin, det låter inte riktigt bra. Jag skriver ingen antibiotika nu, men om det blir värre, kan du kontakta mig. (skriver ett recept på medicin) Här, varsågod! Du kan lämna in det på apoteket, så får du medicinen medan du väntar.

Irina: Tack, men jag skulle behöva ett sjukintyg också.

Gröndahl: Jaha, vem är din arbetsgivare?

Irina: Thor Snygg. Jag arbetar i växthus. Hur många dagar kan jag vara hemma?

Gröndahl: Jag skriver på tre dagar till en början. Jag tror nog du är frisk efter det. Glöm inte att vila och dricka mycket!

Irina: Tack så mycket. Hej då!

Gröndahl: Hej då.

 

 

Your Score:  

Your Ranking: