Kapitel 8. –  Övningar

Imperativ (!)

När man vill uppmana någon att göra/inte göra något ska man använda imperativ. Formen får man lättast om man använder presens som hjälp.

Tala inte med mig!  –  Jag talar inte med dig.
Ring till jobbet! – Jag ringer till jobbet.
Köp hem mjölk! –  Javisst, jag köper hem mjölk.
Spring till affären! –  Nej, jag springer inte, men jag går.
Gå hem!  –  Ja, jag går hem nu.
Kom inte hit! –  Jodå, jag kommer om en stund!
Gör läxan ikväll!  –  Ja, jag gör läxan ikväll.
Var snälla och skriv! –  Vi är snälla och skriver.
Ha det så bra! – Tack detsamma!
Må så gott!  – Tack detsamma!

Läs texten: Agnes Karlsson funderar.

Agnes Karlsson är en glad pensionär på 81 år. Hon är pigg och frisk, men hennes minne är inte som förr. Därför måste hon skriva ner det hon vill göra för att inte glömma det senare. Den här morgonen sitter hon vid sitt köksbord och funderar på veckans program. Framför henne ligger ett anteckningsblock där hon skriver upp sina planer.

”Hm”, tänker hon. ”Mjölken och brödet är slut och jag skulle vilja ha lite färska grönsaker och några goda bullar. Jag får inte glömma att köpa hem lite fågelfrö också. På eftermiddagen idag ska jag nog gå och handla.”

I morgon har hon tid till frisören för permanent och klippning.

”Det måste jag skriva upp”, taxin kommer klockan 11 och hämtar mig. På eftermiddagen kommer Elsa och Svea hit för att spela kort. Jag får inte glömma bort att städa badrummet. Dessutom måste jag gömma mina veckotidningar, så att Elsa inte ser dem och vill låna dem. Hon ger ju aldrig tillbaka dem.”

”På onsdag är det vattengymnastik. Gruppen ska träffas klockan elva utanför simbassängen. Det måste jag skriva upp. Jag får inte glömma att ringa och påminna Evert. Han är ännu glömskare än jag”, funderar Agnes vidare. ”

På torsdag kommer veckotidningen så då sitter jag nog bara hemma och läser och gör inget speciellt, men på fredag måste jag gå och lämna tillbaka böckerna till biblioteket. Kanske ska jag passa på att gå på konstutställning på samma gång?”

På fredag brukar Agnes åka med servicebussen till en affär utanför centrum. Där träffar hon många bekanta som inte heller har bil. Det är bekvämt att kunna ta bussen dit. Man har tid att handla och att sitta och dricka kaffe och prata med folk. ”Jag måste minnas att ta med mitt pensionärskort så jag får rabatt”, tänker hon.

Agnes ska åka till sin dotter över söndagen. Dottern Lotta är gift med Kalle och de har tre barn, Dennis, Denice och Doris. ”Jag måste absolut köpa lite godsaker till barnbarnen” besluter sig Agnes innan hon skriver listan som ser ut så här:

Agnes kom-i-håg lista:

Måndag
– Köp mjölk, bröd, grönsaker, bullar och fågelfrön!

Tisdag
– Åk till frissan, taxin kommer klockan 11!
– Städa badrummet! – Göm veckotidningarna (så att Elsa inte ser dem)!

Onsdag:
– Träffa vattenjympagruppen klockan 11 vid simhallen!
– Ring och påminn Evert!

Torsdag:
– Sitt hemma och njut av den nya veckotidningen!

Fredag:
– Lämna tillbaka böckerna till biblioteket!
– Gå på konstutställning!
– Glöm inte pensionärskortet till bussen!
– Köp godsaker till barnbarnen!

Lördag och söndag:
– Åk och hälsa på Lotta med familj!

Alla dagar:
– Var glad och skratta mycket!

 

agnes

Gör övningen: Svara med infinitiv!

Gör övningen:

Lyssna på diktamen och skriv ner vad du hör!