Påsk
Inom kristendomen firar man påsken till åminnelse av Jesus Kristus död och uppståndelse. Det är den största kristna högtiden. Man räknar från vårdagjämningen som är den 20. eller 21. mars, då natt och dag är lika långa, sedan är det månen som bestämmer. Söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen är påsksöndagen och därför är påsken är olika datum varje år. Tidigast kan påskdagen vara den 22 mars, senast den 25 april. Alla våra högtider består av både icke-religiösa och religiösa traditioner hopblandade och här berättas nästan enbart om traditionerna som inte hör ihop med religionen.
Stilla veckan börjar med Palmsöndagen, söndagen före påskveckan
Dymmelonsdag – påskfriden börjar
Skärtorsdag – ”skär” betyder ren eller vacker, häxor åkte till Blåkulla, många barn klär ut sig på dagis.
Långfredag – dagen då Jesus hängdes på korset.
Påskafton (lördagen) – påskbrasor, barnen får godis, numera festdag.
Påskdagen (söndag) – Jesu uppståndelse, stor dag i kyrkan.
Påskannandag (måndag) – påsken slutar.
Påskbrasor
Påskbrasor tänds på många ställen under påskaftonskvällen. Tidigare tände man brasor (eldar) och sköt med gevär för att skrämma häxorna när de kom tillbaka från Blåkulla, där de dansat med djävulen. Nu är det bara en trevlig tradition och istället för att skjuta med gevär har man fyrverkerier och raketer.
Påskharen
Man trodde att häxor gjorde hararna för att de skulle mjölka människornas kor. Nuförtiden säger man att påskharen kommer med ägg. Äggen har han har gömt så att barnen kan söka upp dem.
Påskkärring eller påskhäxa
I Finland är det vanligt att flickor och pojkar klär ut sig till påskhäxor på påsklördagen. En påskhäxa är traditionellt klädd i klänning, förkläde och huvudduk. De vill gärna ha påskägg av choklad eller annat påskgodis.
Påskris
Påskris tas in i hemmen och kläs till påsk. Seden att ha påskris är gammal och man firar förstås att vintern är över och att våren är på väg. Naturen börjar leva igen precis som björkkvistarna får gröna blad och börjar leva igen.
Måla påskägg
Ett påskägg är ett färgat eller målat ägg. Man äter och skänker dessa ägg under påsken. Påskägg kan vara av choklad eller av papper. Vi fyller pappersäggen med godis.
Påskgräs eller rajgräs
Det här är en tradition från Egypten, där man sådde gräs i Faraonernas gravar. Man sår påskgräs som en symbol för att den kalla vintern (döden) är slut och livet (sommaren) kommer tillbaka.
Påskkort
Om man vill kan man också skicka påskkort till vänner och bekanta. Man skriver då: Glad påsk!
Påskmat
Vi har inte någon speciell påskmat som man ”måste” äta, men man äter mycket ägg. Fisk (inlagd sill) och potatis är också vanligt. Någon vill absolut ha får eller lamm, någon annan vill ha kyckling. Man dukar med gult, lila, grönt och olika påskdekorationer. Någon vill ha pascha (en rysk efterrätt med kvarg, grädde, frukt, nötter, smör och socker), som äts med kulitj (bilden), någon annan vill ha t.ex. chokladkaka och många vill absolut ha memma som dessert. Memma (fi. mämmi) är en traditionell finländsk påskrätt huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Memma äts vanligtvis med mjölk eller kaffegrädde och strösocker. Påskmust smakar ungefär som Coca-cola och öl tillsammans.



